Bakoňské šťavnaté masové kuličky
Na 4 porce potřebujeme:
Na masové kuličky:
- 25 dkg mletého vepřového masa (je možné smíchat vepřové s hovězím masem)
- 1 PL hladké mouky
- 1 PL strouhanka
- 0,5 svazku petrželové natě
- 1 ks vejce
- sůl dle chuti
- černý pepř dle chuti - RUBIN
- 10 dkg hub
Na houbovou omáčku
- 2 PL másla
- 1 ks střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 35 dkg hub
- 2 PL mleté sladké papriky - RUBIN
- sůl dle chuti
- černý pepř dle chuti - RUBIN
- 3 dl vývaru
- 200 ml zakysané smetany
- 1 PL hladké mouky
Příprava:
masové kuličky:
Do větší mísy dáme mleté maso, mouku, nakrájenou petrželovou nať a vejce. Dle chuti osolíme, opepříme a přidáme strouhané houby
(náš tip: do masa nastrouháme pouze třeň hub, plátky klobouků použijeme do omáčky).
Směs zamícháme a poté z ní vytvarujeme kuličky. V případě potřeby přidáme ještě trochu strouhanky.
houbová omáčka:
Na velké pánvi si rozpustíme máslo a dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli a strouhaný česnek.
Přidáme nakrájené klobouky hub a několik minut je vaříme, dokud se houby lehce nestáhnou a nepustí šťávu. Poté snížíme plamen a posypeme houbový základ mletou paprikou.
Přidáme podle chuti sůl - pepř a zalijeme vývarem. Do omáčky vložíme masové kuličky, které poté vaříme na mírném ohni, přikryjeme je pokličkou po dobu 40 minut je vaříme. Po 20 minutách masové kličky otočíme, aby se uvařily z obou stran.
Mouku smícháme se zakysanou smetanou, poté ji přidáme do omáčky a promícháme. Vaříme ještě několik minut, aby se omáčka trochu zahustila.
Servírujeme s noky a můžeme posypat další porcí petrželky.
85 minut / příprava: 25 min. + vaření: 60 min.